Jdi na obsah Jdi na menu
 


31. 3. 2008

Souběh více trestných činů

D 47, 1, 2 Ulpianus

Když několik trestných činů spácháme současně, žádný nebude opomenut a ani žádný trestný čin nezmírní trest jinému.

(1) Proto tedy, když muž ukradne a zabije otroka, bude obžalován za únos otroka za účelem krádeže a za zabití podle akvilského zákona (o náhradě škody) a žádný čin nepřekryje ten druhý.

(2) Podobně jestliže zajme otroka silou a zabije ho, bude obžalován z krádeže majetku (násilná krádež = loupež) a za zabití podle akvilského zákona.

(3) K otázce soukromých deliktů bylo ohldeně ocení odpovězeno: pokud byla hodnota otroků prokázána podle žaloby z krádeže (actio furti), může i přesto vlastník žádat ocenění podle akvilského zákona? Pomponius píše, že může. Akvilská náhrada je podle něj založena na pokutě a na důvodu obohacení z krádeže. Akvilský zákon požaduje pokutu (náhradu) ve výši nejvyšší ceny věci v minulém roce, ne podle ceny, kterou měla věc při provedení činu.

(4) Ještě jednou ke krádeži otroka: poud někdo ukradne otroka a zbičuje ho, bude obžalován na oba dva činy, za krádež a za urážku. Pokud by otroka zabil, byl by obžalován ze tří činů.

(5) Dále pokud pán unesl jinému pánovi otrokyni a zneuctil ji, je obžalován za dva zločiny - za zneuctění a za krádež.

(6) Ale pokud někdo zraní otroka toho, komu ho ukradl, není pravděpodobné, že by došlo k souběhu zločinu krádeže a poškození cizí věci podle akvilského zákona.

(Renáta Konečná, S 6)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář