Jdi na obsah Jdi na menu
 


9. 4. 2008

Speciální případy krádeže

D 47, 2, 60 (59)

Jestliže osoba, která zapůjčila věc jiné osobě, si tuto věc vzala tajně zpět, nemůže být žalována pro krádež, protože si bere zpět věc, která je v jeho vlastnictví, ale osoba, která si věc půjčila, tím pádem nebude nést žádnou odpovědnost z půjčky.

To platí pouze pro situace, kde nejsou žádné okolnosti, které by dávaly osobě, která si věc vypůjčila, právo věc si ponechat.

Ale jestliže osoba, která si věc vypůjčila, vynaložila nezbytné výdaje co se týče věci, má větší právo si věc ponechat, než podávat žalobu z půjčky. V takovém případě by mohla použít žalobu z krádeže (actio furti).

D 47, 2, 73 (72)

Sempronia připravila dokument centuriovi, aby jej odnesl do kanceláře, ale nakonec svůj úmysl nevykonala. Lucius přečetl (odcitoval) obsah tohoto dokumentu u soudu, jako by byl doručen do kanceláře. Dokument však nemohl být nalezen ani v kanceláři, ani doručen centuriovi.

Moje otázka zní: Co může být učiněno proti tomu, kdo měl troufalost číst u soudu dokument, který mu nebyl svěřen a který byl odebrán ze soukromého domu? Modestinus odpověděl, že jestliže jej vzal tajně, byla spáchána krádež.

(Alice Slámová, S 2 - nultý ročník)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář