Jdi na obsah Jdi na menu
 


8. 11. 2010

Zákon dvanácti desek - deska VI.

A máme tu třetí týden přerušení výuky.
Už Vám sem nebudu texty přepisovat, takže si prosím vezměte k ruce Vaše vlastní texty a uvažujte nad otázkami:

a) Co je nexus a mancipace a proč je při nich tak významné, co strany pronesou (nunkupují)?
b) O vydržení jsme hovořili již v souvislosti s deskou pátou. Podle čeho rozlišíte movitost a nemovitost (každá má jinou lhůtu nutnou k vydržení vlastnického práva). Jaké další podmínky (kromě uplynutí času) ještě musí být splněny, aby nabyvatel získal vlastnické právo vydržením?
c) Zkuste interpretovat větu bodu 4.: PROTI CIZINCI BUDIŽ STÁLÉ VLASTNICTVÍ. (Porozumět je velmi těžké, zkuste si přečíst v učebnicích výklady o nabývání vlastnictví, třeba Vám to pomůže).
d) O jakých druzích manželství hovoří Gaius v bodu 5.?
e) Co se v boud 9. míní dřevem vestavěným do budovy? Proč nedostane vlastník dřevo zpět a místo něj získá duplum?



 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Shrnutí

Kamila Bubelová, 15. 11. 2010 15:28

a) Nexum je nejstarší forma zajištěné pohledávky (tj. půjčky, za kterou dlužník ručí, v tomto případě dokonce svou vlastní osobou). Dlužník se pak nazývá nexus a uvolnění ze závazku probíhá formou tzv. nexi liberatio, propuštění z moci opačným aktem. Mancipace je nejstarší forma převodu vlastnického práva (a také moci nad osobou - zde máme spojitost s nexem). Tento úkon byl abstraktní, tj. nebyl důležitý jeho důvod, ale dodržení formy. Nunkupace znamená pronášet přesně stanovená slova, jimiž se dlužník zavazoval a věřitel pohledávku přijímal. Kromě smluvních stran se jí muselo zúčastnit 5 dospělých svobodných římských občanů jako svědků a tzv. libripens (tj. vážný, ten kdo drží váhy, nikoli "vážený", jak se tu někteří studenti mylně domnívali). Mancipaci nemůže podstupovat němý nebo hluchý.
b) Nemovitost je v prvé řadě pozemek! (teprve dále věci, které jsou s pozemkem pevně spojeny - tj. například dům, ale nikoli zahradní altánek). Non-movere = nelze s nimi hýbat. Podmínky vydržení (tj. vzniku kvíritského vlastnictví) jsou: res habilis, titulus, fides, possessio, tempus.
c) Pravdu měli ti, kdož se domnívali, že cizinec nemohl při převodu (např. koupi) získat v Římě řádné (tj. kvíritské) vlastnictví. Protože to však velmi oslabovalo hospodářské vztahy, pomohl této situaci prétor, a to tak, že zavedl bonitární vlastnictví (tj. takové, u kterého oprávněný držitel po uplynutí 1 roku nebo 2 let /u nemovitostí/ kvíritské vlastnictví vydržel. Prétor cizince, kteří něco v Římě koupili, rovněž chránil námitkou exceptio rei venditae ac traditae (námitka věci prodané a předané).
d) Jedná se o volné manželství, které vznikalo okamžikem začátku společného soužití s příslušným úmyslem (affectio maritalis), nejčastěji uvedením ženy do manželova domu. Pokud žena během následujícího roku strávila tři noci mimo manželův dům, nevznikla manželovi manželská moc (manus) a žena, ač řádná manželka, zůstávala v moci svého pf. (nezaměňujte vznik manželství a vznik manželské moci).
e) Vestavěné dřevo se stalo součástí věci hlavní, tj. jeho vyjmutím by došlo ke zničení hlavní věci. Proto neměl vlastník ukradeného a zastavěného materiálu právo na vrácení věci, ale na vymožení pokuty ve výši dvojnásobku jeho hodnoty.

odpovědi - deska VI

Němcová Jorika, S3, 14. 11. 2010 22:09

A)-Nexum
=ručení;nejstarší forma smluvní obligace (závazku). Sloužilo hlavně na navrácení jakékoli věci dané do užívání (nejčastěji půjčených peněz). Průběh: Svobodný člk ze strany dlužníka (budoucí nexus) byl vyměněn za peníze a musel být pak včas vykoupen zpět. Provádělo se to MANCIPACÍ
-Mancipace:
=právní jednání, kterým řím. občan převádí své vlastnictví na jiného. Nejstarší způsob- reálným trhem- z ruky do ruky. Nutnost : přítomnost 5 svědků (dospělí římští občané, museli být výslovně požádáni) + libripens (vážný, drží v ruce váhy).Mancipace se odehrává u přítomnosti věci, která má být převedena. Zrušena až Justiniánem.

B) -Movitost (res mobiles)
=věc, co můžeme prostorově přemístit beze změny její podstaty. -res se moventes (samy se přemístí- např. zvíře) -res se non moventes (my je přemístíme)
Lhůta pro vydržení: 1 rok
-Nemovitost (res immobiles):
= věci, nelzou prostorově přemístit, protože mají základy spojené se zemí, ale patří k nim i vzdušné prostory nad a pod věcí (např. pozemky, domy..)
Lhůta pro vydržení : 2 roky
- 5 podmínek pro vydržení (usucapio):
1. Res habilis- lze jen u věcí, které jsou objektem vlastn. práva (nesmí být vydrženy kradené věci, věci patřící státu...)
2. Titulus - požadavek, aby držba vedoucí k vydržení měla určitý důvod..(požadavek řádného důvodu)
3. Bona fides- dobrá víra - přesvědčení, že nabytím držby nebude nikomu způsobena újma.
4. Possessio- držba- faktická moc nad věcí
5. Lhůta pro vydržení

C)Větu chápu tak, že cizinec nemohl uplatnit žádné vlastnické právo proti římskému občanu.

D)O manželstvím volném, tzn. že muž nemá nad ženou manus (manželskou moc) a ona je stále podřízena otcovské moci v rodině vlastní ("nepřestoupí" do rodiny svého manžela)

E)No myslím, že se tímto dřevem myslí konkrétně to dřevo, z kterého je budova postavena (např. trám..)A vlastník dostane duplum, protože pokud někdo takto poškodí budovu, můžou tím být narušeny např. základy budovy a bude se muset předělat nejen ta poškozená část...

odpovědi

Adam Julínek, 14. 11. 2010 10:39

A)
Nexum je ručení při půjčení peněz. Při nesplacení se stával dlužník otrokem věřitele, který ho mohl i spoutat nebo usmrtit.
Mancipace byl způsob převodu věci do vlastnictví. Při samotném aktu předávání muselo být přítomných 5 svědků a musela být vyřčena ustálená formule. Pokud nebyla vyslovena správně, tak podle římského práva k nabytí vlastnictví nedošlo. Předmětem mancipace byly tzv. mancipační věci, jež jsou určeny výčtem (otroci, tažný dobytek, polní služebnosti a otroci).
B)
Nemovitost nelze přemístit bez změny její podstaty, či struktury. Je „svázána“ se zemí.
Movitost lze libovolně přemístit, aniž by došlo k její změně či poškození.
Podmínky:
Res habilis – věc je způsobilá k tomu, aby ji bylo možno nabývat
Titulus – držba, z které se poté stane držení, musí mít právně uznaný důvod.
Bona fides – držitel musí mít věc v držení v dobré víře, že jedná po právu
Possesio – držitel musí mít nad věcí faktickou moc
D)
Jedná se nejspíše o matrimonium sine in manum conventione = manželství volné. Kdy automaticky nevzniklo manus. Ale jestliže toto manželství trvalo rok, žena by se po této době dostala pod moc manžela a proto musela na tři dny tento vztah přerušit, aby poté znovu měla rok.
E)
Myslím si, že by odebráním tohoto dřeva došlo k poškození budovy, nebo rostliny vinné révy, a proto poškozený místo něj dostane dvojnásobné odškodnění. Navíc odhalení, která konkrétní část domu byla postavena pomocí ukradeného dřeva by bylo velmi obtížné.

deska VI. - odpovědi

Vladimíra Strakošová, S2, 12. 11. 2010 16:59

a)
NEXUS = ručení; Pachatel (rukojmí) byl podřízen do moci poškozeného. V případě splnění závazku byl opět z moci věřitele propuštěn.

MANCIPACE – formální a abstraktní právní úkon
-pomocí toho se přenáší na někoho druhého vlastnictví nebo moc nad nějakou osobou či majetkem
-vyžadovala se přítomnost 5-ti svědků (což museli být dospělí římští občané) + 1 vážený svědek
-před těmito svědky se říkala tato věta: „Prohlašuji, že tato věc (člověk) je mým na základě kvíritského práva a že mi má být prodána za tuto odváženou měď.“ (Při tom držel danou věc v ruce.)
Nepřipouštěly se podmínky, jediné o co mohla být tato formule rozšířena, byly různé prohlášení slučitelná s povahou mancipace (př.: zcizitel vyhlásil, jaká je plocha pozemku).

b)
res mobiles, res immobiles: podle toho, zda je můžeme prostorově přemístit beze změny jejich podstaty z místa na místo

NEMOVITOSTI (res immobiles) – pozemky a s nimi pevně spojené předměty (budovy, stromy; vše co je spojeno povrchem – superficies) + kolmý vzdušný prostor nad a pod hranicí pozemku
-nemovitosti se dělily na:
preadia urbana (pozemky městské)
preadia rustica (pozemky vesnické)
preadia in solo Italico
preadia provincialia
Provinční pozemky se dělily na ty, co patřily SENÁTU (preadia stipendiaria), a ty co patřily CÍSAŘI (preadia tributaria).
Pozemky lze ještě také rozdělit na AGER LIMITATUS (=úředně vyměřené) a AGER ARCIFINIUS (=s přirozenou hranicí).

MOVITOSTI (res mobiles) – lze je prostorově přemísťovat bez změny jejich podstaty
-movitosti se dělily na:
res se moventes (= samy se hýbající, př. zvířata)
res se non moventes (= samy se nehýbající, př. vůz)

movitost – 1rok vydržovací lhůta
nemovitost – 2roky vydržovací lhůta

VYDRŽENÍ – nesmělo se jednat o věci kradené, uloupené nebo patřící fisku
-cizinec nesměl vydržet věc proti římskému občanovi (později se od toho upustilo)
-držba se musela opírat o platný nabývací důvod (např. držba z důvodu plnění dluhu)

c)
Vlastnictví cizinců – bylo to tzv. jednotné vlastnictví; nepřipouštělo podvojnost (kvíritské a bonitární vlastnictví). Bylo chráněno právními prostředky poskytovanými jejich domovskou obcí.

d)
Tzv. volné manželství (manželství bez manus).

e)
(Malá chyba o dřevě vestavěném do budov se hovoří v bodě 8.) Tímto dřevem se dle mého názoru míní dřevo použité na stavbu. Vlastník nedostane dřevo zpět, protože toto dřevo je již znehodnocené, a nebylo by to účelné. A duplum získá nejspíš proto, aby člověk usvědčený z krádeže byl potrestán a původnímu vlastníkovi se dostala satisfakce.

Deska VI.

Markéta Zaoralová, S1, 12. 11. 2010 14:21

A)
Nexum je ručení.
Mancipace je způsob převodu vlastnického práva, nejstarší z derivativních způsobů nabývání vlastnictví, který se uskutečňoval z ruky do ruky, při mancipaci docházelo k bezprostřední výměně věci za peníze a účastnilo se jí pět svědků (svědci museli být římští občané a o svědectví při mancipaci museli být výslovně požádáni) a šestá osoba tzv. libripens neboli vážený (držel v ruce váhy a musel být také dospělý římský občan).
Nunkupace je důležitý krok při převodu vlastnického práva, který nahradil vážení trhové ceny. Bez pronesení této slavnostní formule nemohlo dojít k mancipaci .

B)
Věci nemovité jsou pozemky a s nimi pevně spojené předměty (budovy, stromy - tzv. superficies - to je to, co je spojeno s povrchem) a kolmý vzdušný prostor nad a pod hranicí pozemku, pokud jej bylo možné ovládat, jejich vydržecí lhůta jsou dva roky .
Věci movité se dále dělí na res se moventes ( samy se hýbající) a res se non moventes ( věci se nehýbající), jejich vydržecí lhůta je jeden rok .
Další podmínky:
-předmětem musela být věc způsobilá být objektem vlastnického práva (vyloučeny byly např. věci kradené nebo získané násilím)
-držba vedoucí k vydržení musela být opřena o určitý důvod či kauzu
- vydržitel musel být přesvědčen, že nabytím držby nezpůsobil nikomu újmu(bona fides – dobrá víra)
- držba, základní a nejdůležitější podmínka vydržení
D)
Žena byla po roce manželství (držby) vydržena a měla v rodině manžela postavení jako dcera. Pokud se žena nechtěla podřídit, mohla manžela na 3 noci v roce opustit. Tím nebyla dodržena lhůta 1 rok a roční lhůta začala běžet znovu.
E)
Domnívám se, že zloděj bude muset zaplatit dvojnásobek hodnoty dřeva, neboť se dopustil krádeže nezjevné. Zloděj totiž nebyl zadržen v domě ani ve vinohradu poškozeného , nebyl s dřevem viděn na veřejném místě a odnesl dřevo do bezpečí. Nezjevná krádež je sankciována dvojnásobkem hodnoty ukradeného předmětu.

Poznámka - S3

Barbora Červenková, 11. 11. 2010 11:29

Omlouvám se za absenci údaje o příslušnosti k seminární skupině. (S3)

Tabula VI. - LDT

Barbora Červenková, 11. 11. 2010 11:23

A)Nexum – nejstarší forma zápůjčky v ŘP. Šlo o úmluvu (obligaci) mezi plebejem (v tomto případě nexus) a patricijem (věřitel). Pokud plebej vypůjčenou částku nebo věc nevrátil do vypršení dohodnuté lhůty, samotná jeho osoba propadá věřiteli. Ten ho podle LDT může spoutat, dokonce i usmrtit. Jak je v LDT (VI. deska, I.) psáno, „co jazyk řekne“, jasně dokládá, že šlo o ústní dohodu.
Nexus (osoba) se z tohoto stavu může vymanit formálním „protiaktem“ (actus contrarius);

Mancipací se rozumí převod vlastnictví z ruky do ruky (před svědky).
Co strany prohlásí (nunkupují) hrálo významnou roli z důvodu, že šlo tehdy o regulérní právní jednání, jehož důležitost a závaznost byla podtržena přítomností svědků a formálností prohlášení.

B)Věci movité (res mobiles) jsou věci, s nimiž může osoba hýbat, aniž by se podstata věci změnila. Naproti tomu věci nemovité (res immobiles) jsou věci, s nimiž bez změnění jejich podstaty hýbat nelze.

V souvislosti s mancipací bylo možné nemovitosti převádět pouze za slavnostních okolností, tj. za přítomnosti pěti svědků a jednoho státního úředníka (obvykle praetora) a za pronesení formule. U movitých věcí se formálnost až tak nedodržovala a předávka „z ruky do ruky“ byla velmi obvyklá.
Čas je v souvislosti s vydržením významnou skutečností, jelikož po určité době trvání faktického stavu se tento stav stává i právním. U movitých věcí jde zpravidla o jeden rok, u nemovitých o dva. To se však nevztahovalo na kradené věci a věci peregrinů (cizinců).
Dalšími podmínkami k nabytí vlastnického práva vydržením jsou:
a. Vlastník se o věc stará a plní funkce, kdekterým je ve spojitosti s užíváním věci zavázán.
b. Držba musí být nepřetržitá (držitelův dědic může v držbě pokračovat)
c. Dále musí mít držba pádné důvody, které jsou zároveň platné (titulus verus) (Např.: pro derelicto – vlastník věc opustil a věc je „opuštěná“ od jeho moci, aj.)
d. Nabytí se podmiňuje i přesvědčením držitele, že nabývá věci poctivě a podle práva (bona fides – v dobré víře)

C)Vlastnictví (a jeho nabytí) se nevztahovalo na věci cizinců. Větu chápu tak, že toto právo nebylo uplatnitelné vůči cizinci, tedy „proti cizinci“.

D)Gaius zde řeší jakési vydržení moci nad ženou; „usus“– muži vzniká po jednom roce manželství nad ženou moc (manus), žena proto (nechtěla-li to) měla možnost se této moci vymanit způsobem, jaký uvádí. Pro manželství, které nebylo spojeno s mocí manžela, platilo pravidlo, že je založeno na základě souhlasu – užívá se věta „Manželství nezakládá soulož, ale souhlas“. Manželství jako akt je tedy zbaveno formalit (jako např. uvedení ženy do domu manžela – deductio in domum mariti).

E)Zde se budu opírat o vlastní názor – ukradené dřevo, které osoba použije na stavbu domu nebo na podporu vinic, ztrácí prvak pro původního (právoplatného) vlastníka hodnotu neutrálnosti (může jej použít, na co chce) a druhak by šlo o velmi nákladný a složitý (tudíž neefektivní) proces pro obě strany, mělo-li by se vracet konkrétní ukradené dřevo, které je již použito - vestavěno. Nicméně, „zloděj“ si takový počin díky tomuto ustanovení rozmyslí, jelikož je duplum (dvojitá náhrada hodnoty) dostatečnou sankcí.

Deska VI. odpovědi

Adéla Fedorovská, 10. 11. 2010 17:47

a)
nexum je nejstarší forma půjčky a mancipace je převod majetku z ruky do ruky a oba akty probíhaly veřejně před svědky, kde oba aktéři slovně projevily svou vůli. Bylo to závazné a před svědky proto, že neexistovala pro tyto úkony žádná písemná verze.
b)
Nemovitost jsou pozemky a na nich je věc, která je pevně spojena se zemí, např. základy u domu, kdežto movitá věc, je věc která se dá volně přenášet. U pozemků(nemovitostí) je lhůta 2 roky a u ostatních věcí(movitých věcí) je lhůta 1 rok
c)
Myslím si, že je zde zmíněno to, že vlastnictví cizinců nebylo v římském právu vůbec chráněno, tudíž se vlastnictví cizinců nepovažovalo za skutečné vlastnictví
d)
Pokud se žena chtěla zbavit svých agnátů, tak se k tomu používala manus(tedy „manželská moc“), pokud se žena však svých agnátů zbavit nechtěla, „manželské moci“ se nepodřídila a k tomu,aby se této moci nepodřídila, sloužilo právě to, že 3 noci byla nepřítomna a tím zavrhla eventuální vznik „manželské moci“
e)
Dle mého názoru dřevem vestavěným do budov je míněna budova samotná(stavební materiál) , popř. dřevo, které je s danou budou spojeno,jako například nosný sloup a v případě, že byl někdo usvědčen a je žalován na dvojnásobek, je to proto, že kdyby poškozenému vrátil pouze kus dřeva, který byl vytržený z domu ,tak mu to nepomůže(vytržením dřeva byly poškozeny i jiné části), stejně bude muset tu část domu postavit znovu(nemůže do ní vytrhnutý kus jen vložit) proto se dává žaloba na dvojnásobek

Renata Burdová, deska VI.

Renata Burdová, S1, 10.11.2010, 10. 11. 2010 10:39

A)Nexum- ručení, nejstarší forma zápůjčky, spojená zpravidla s vedlejší úmluvou , nevrátí-li dlužník ve lhůtě vypůjčenou částku, propadá svou osobou věřiteli, který ho může spoutat, usmrtit, nebo jen zotročit, dokud si svůj dluh neodpracuje.
Mancipace- způsob převodu vlastnického práva, formální, abstraktní,a odvozené nabytí vlastnictví,nabyvatel před 5 svědky - patrně předním z nich byl antestatus, a stejně kvalifikovaným občanem, který držel váhy libripens, uchopil převáděný předmět, a pronesl slavnostní předávací formuli.
Nuncupatio- ústní prohlášení předepsanými slavnostními slovy před svědky, podstatná část právního jednání, muselo k nuncupatiu dojít, pokud by nedošlo k nuncupatio, nedošlo by ani k mancipaci, tedy nabytí vlastnictví.
B)Věci movité- res mobiles a věci nemovité res immobiles- rozlišují se podle toho zda je možno prostorově přemístit bez změny jejich podstaty z místa na místo.
Nemovitostijsou pozemky a s nimi pevně spojené předměty (budovy, stromy - tzv.superficies - tj. to, co je spojeno s povrchem) a kolmý vzdušný prostor nad a podhranicí pozemku, pokud jej bylo možno ovládat.
Způsoby nabytí vlastnictví vydržením:
Usucapio- vydržení uplatitelné mezi římskými občany, a dlouhodobé vydržení.Vydržení je způsob nabytí vlastnického práva v důsledku vlastní držby věci trvajícíurčitý čas.
Další podmínky nutné k vydržení:aby věci byly res habilis- předměty kvíritského vlastnictví, předměty držby nesměly být kradené, důležitá podmínka byla také bona fidei- musely být v dobré víře.
U nemovitostí vydržecí lhůta 2 roky, u movitostí 1 rok-tempus.
c) Domnívám se, že podle LDT tímto způsobem docházelo k ochraně platných římských občanů a jejich majetku. Cizinci peregrini sice mohli být v Římě usazeni, ale neměli římské občanství, kromě latini prisci, kteří pokud se přistěhovali do Říma tak automaticky získali římské občanství. Tím by byli římskými občany (původně cizinec) a vlastnické právo v Římě by se na něho tedy stejně vztahovalo. K určité ochraně by tedy došlo. V případě nabytí vlastnictví vydržením, cizinec nemohl vydržet věc proti římskému občanu, ale v pozdějším právu se od této zásady upustilo.
d) Myslím si, že se jedná o manželství volné, a podmínkou toho, aby muž získal nad svou ženou moc, která byla stejná jako otcovská moc nad dcerou, bylo, aby spolu po jeden rok trvale žili. Podle LDT v bodě 5 tato podmínka nebyla splněna, pokud po tři noci manželka nebyla přítomna.
e) Dřevo, které bylo použito na stavbu nějaké budovy už nešlo vrátit původnímu majiteli, protože se stalo součástí jiného objektu a tudíž i předmětem vlastnického práva jiného majitele.Tím, ale že majitel budovy použil dřevo kradené( dřevo, které patřilo původně někomu jinému), musel zaplatit původnímu majiteli dvojnásobek hodnoty dřeva.

Odpovědi

Alena Kouřilová, S2, 9. 11. 2010 21:22

a) Mancipace je civilní právní úkon, kde dochází k převodu kviritského vlastnictví. Nexus je nejstarší obligační forma, která plynula ze smluv. Při nexu se jedná o plnění pohledávky, kde ručením byl dlužník (resp. jiná svobodná osoba ze strany dlužníka), který byl do splnění závazku ve vlastnictví věřitele. Takový převod se uskutečnoval zase pomocí mancipace.
Nexus i mancipium byly zákony, které se uzavíraly smluvně a na veřejnosti za přítomnosti svědků. Jádrem tohoto procesu bylo pronesení stanovené formule, která oficiálně převáděla vlastnické právo.
b) Nemovitost(např. pozemek) se mohla vydržet za 2 roky a je to taková věc, která je pevně spojena se zemí a je nepřenositelná. Movitost se vydržela za uplynutí 1 roku užívání a jedná se o přenositelné věci.
Dalšími podmínkami vydržení jsou: věc musí být způsobilá být objektem práv, důvod proč držitel věc drží (aby se zjistilo, zda se jedná o spravedlivou a řádnou držbu), dobrá víra faktická držba.
c)Domnívám se, že mezi cizinci a občany římskými nedocházelo k převodům vlastnického práva. Bylo uzákoněno jen nabývání kviritského vlastnictví, na které měli nárok jen občané římští.
d)Gaius hovoří o manželství, které vzniklo vydržením manželské moci nad ženou. Podmínkou bylo roční společné soužití.
e) Dřevem vestavěných do budovy se myslí stavební materiál budovy, který byl ukraden. Vlastník dřeva neměl právo požadovat dřevo zpět, protože by tak tomu,kdo budovu postavil vznikla větší újma než byla krádež dřeva.

Odpovědi

Etlíková Markéta, S2, 9. 11. 2010 19:37

a)nexum = nejstarší forma zápůjčky jednáním spojená zpravidla s vedlejší úmluvou o úrocích. Nevrátí li dlužník – plebej ( nexus) ve lhůtě vypůjčenou částku propadá svou osobou věřiteli neboli patriciji, který ho může spoutat, jakož i usmrtit nebo ,,jen“ zotročit, dokud si svůj dluh neodpracuje.

mancipace = je to nejstarší ze způsobů nabývání vlastnictví, byla původně jenom prodejem věci, reálným trhem, který se uskutečňoval z ruky do ruky – věc za peníze. Probíhala za pomocí 5 svědků ( dospělí římští občané a museli být o svědectví výslovně požádání) a jednoho tzv. libripens ( vážný), který držel v ruce váhy a kterým mohl být rovněž jen dospělý římský občan. Vše se odehrávalo u přítomnosti věci. Musela býti pronesena slavnostní formule, v níž prohlašoval vlastník, že mu věc náleží jako kviritskému vlastníkovi a že mu byla prodána pomocí tohoto kovu a této železné váhy ( nuncupatio) .

Nunkupace = neboli nuncupatio je ústní prohlášení předepsanými slavnostními slovy před svědky, podstatná část právních jednání. Je to tedy velmi důležité. Musí být prohlášena přesná slavnostní formule, jinak k mancipaci nedochází.

b)Nemovitost 2 roky užívání, je to pevně spjato se zemí, neboli co je evidováno např. dnes v katastru nemovitostí. Movitost 1 rok užívání, vše ostatní, samostatná věc s kterou se dá volně manipulovat. Nesměla být věc kradená (res furtivae) a věci peregrinů. Dále musel býti spravedlivý důvod k získání držby vedoucí k vydržení a požadavek dobré víry u držitele, jenž vydržením získával vlastnictví a muselo se jednat o res habilis tedy o věc způsobilou být objektem vlastnického práva.
c)adversus = je vysvětleno v Bartoškově encyklopedii jako odpůrce, protivník v právním sporu, strana, hostes = cizinec a aterna auctoritas = actio auctoritatis což je žaloba podaná kupujícím vůči prodávajícímu na právní vadu prodávaného zboží. Takže bych to pochopila tak, že když Cizinec nakoupí zboží s právní vadou, má možnost jako odpůrce, podat žalobu na prodávajícího.

d)uvedeno tzv. usus, kdy měl manžel vydržecí moc nad ženou, jestliže spolu žili rok, tak manželovi by nastalo právo vydržovací, LDT již dává ženě na výběr, jestli se mu nechce ,,podřídit“ ať ho na 3 noci opustí a manželovi začne opět běžet roční lhůta.
e)Dřevo vestavěné do budov nebo jako opora vinic = znamenalo zřejmě, věc která byla použita jako součástí něčeho, tudíž nebylo ani možné ji dostat zpět bez poškození dalšího. Původní vlastník měl právo na ,,in duplum dat actionem“ to znamená žalobu na dvojnásobek hodnoty věci.

Odpovědi

Miroslav Kvapil, S2, 8. 11. 2010 21:51

a)Nexus je spojení či snad závazek. Mancipace je jeden z nejstarších převodů věcí. Slavnostní formální převod vlastnictví to znamená, že probíhal přímo převodem k novému vlastníkovi anebo při převodu půdy, přímo na pozemku. Dále bylo přítomno 5 svědků a 1 zvláštní tzv. libripens a došlo k pronesení slavnostní formuli. Nunkupace je významná, protože postupem času odpadl přesný postup při mancipaci a tak byl dodržován alepoň symbolicky.
b)Nemovité 2 roky užívání, něco co je pevně spojeno s půdou. Movité 1 rok, movitost je cokoli co naopak není nijak s půdou spojeno.Další podmínky byly : že to je věc být způsobilá objektem vlastnického práva, určitý důvod k vydržení, nabytí věci v dobré víře a poslední držba ( jedna z nejdůležitějších podmínek)
c)Řekl bych, že se snažili, aby k převodu vlastnictví k cizincům nedocházelo. Snažili se ochránit majetek římských občanů před cizinci. A tak to de facto tímto zakázali. Což se ale postupem času, jak se Řím rozrůstal měnilo a i cizinci měli zvláštní typ vlastnictví.
d)Uvádí tzv usus – vydržení manželské moci nad ženou. Žil-li tedy po dobu 1 roku muž se ženou jako manžel a manželka, tak muži vznikal manus – manželská moc muže nad ženou. Žena měla už v LDT právo, že pokud se této moci nechtěla podřídit měla na 3 noci opustit společné bydliště a poté muži začala běžet opět roční lhůta.
e)Dřevo, které je přímo součástí budovy a tvoří jeho pevnou část. Nebylo možné dostat něco, co bylo součástí jiné věci tedy například domu.

Odpovědi - VI. deska

Veronika Sudíková, S2, 8. 11. 2010 17:24

a)Nexum je záruka. Mancipace bylo nové nabytí "věci" v přítomnosti věci a 6 svědku. Po pronesení ustálené formule věc ofiálně náležela novému vlastníkovi, byla mu prodána.
b) Nemovitosti jsou věci, které jsou pevně spojeny se zemí a movitosti jsou všechny ostatní věci (nemají pevný základ v zemi). Nemovitost (pozemek) se nabývá po dvou letech užívání a movitost po roce. Další podmínky vydržení jsou: držba musela vzniknout z důvodu, který uznávalo právo; věc se může (je způsobilá) stát se objektem vlastnického práva; držitel si nesmí být vědom, že by svým držením věci někomu způsoboval újmu; musí to být skutečná držba.
c)Gaius píše, že cizinci buď vlastníky jsou nebo se za vlastníky nepovažují. Dalo by se říci, že cizinec může nabýt vlastnictví pouze pokud jsou dodrženy principy nabytí vlastnictví římského práva? Jinak si tuto větu nedovedu vysvětlit. Dále mě napadlo, že by cizinci nemohli nabýt v Římě majetek, ale to mi příjde nereálné.
d) Mluví o manželstvích, ve kterých se žena podřizovala manželské moci tzv. "užíváním". Zde žena nepřetržitě celý rok setrvávala po boku manžela jako vdaná, proto by byla držbou trvající rok jakoby vydržena a přešla by do rodiny manžela. Proto, kdyby se takováto žena nechtěla podřídit a být vydženou do rodiny manžela měla na 3 noci v roce opustit dům a tím se vydžecí lhůta rušila.
e) Dřevo vestavěné do budovy mělo být, dle mého názoru, součástí budovy, tudíž ho vlastník nemohl dostat zpět, protože to zkrátka prakticky nešlo učinit, proto byly poškozenému hrazeny náklady. Duplum tedy dvojnásobek byl získáván při žalobách tykajících se správy majetku.