Jdi na obsah Jdi na menu
 


9. 5. 2011

Finálový fragment 2011 s řešením

Zadání a překlad Kamila Bubelová 2011

D 7. 1. 17. 1. - 3. Ulpianus libro 18 ad Sabinum:

1. Ex eo, ne deteriorem condictionem fructuarii faciat propreitaris, solet quaeri, an servum dominus coercere possit. Et Aristo apud Cassium notat plenissimam eum coercitionem habere, si modo sine dolo malo faciat: quamvis usufructarius nec contrariis quidem ministerii aut insitatis artificium eius corrumpere possit nec servum cicatricibus deformare.

2. Proprietarius autem et servum noxae dedere poterit, si hoc sine dolo malo faciat, quoniam noxae deditio iure non eremit usum fructum, non magis quam usucapio proprietatis, quae post constitutum usum fructum contingit. Debebit plane denegari usus fructus persecutio, si ei dui noxae accepit litis aestimatio non offeratur a fructuario.

3. Si quis servum occiderit, utilem actionem exemplo Aquiliae fructuario dandam numquam dubitavi.

Překlad:

1. Z toho, že vlastník nesmí poživateli zhoršovat podmínky (tj. stav věci), vzniká otázka, zda vlastník může trestat otroka. Aristo ve své poznámce ke Cassiovi říká, že má plné právoho potrestat, jestliže to (vlastník) činí bez zlého úmyslu: ani poživatel ho (otroka) totiž nesmí jednáním nebo nevhodným zacházením zkazit (poškozovat), nebo zdeformovat jizvami.

2. Vlastník může vydat otroka na náhradu škody, pokud nejedná (vlastník) ve zlé víře, přestože noxální vydání omezí výkon požívacího práva, ale neukončí legálně požívací právo, stejně jao by je neukončilo vydržení, které by nastalo po zřízení požívacího práva. Je zřejmé, že žaloba na obnovení požívání bude zamítnuta, pokud byla poživateli nabídnuta jako náhrada hodnota požívacího práva během noxálního vydání.

3. Nepochybuji, že pokud někdo zabil otroka, je poživateli k dispozici obdobná žaloba podle Akviliova zákona.

Otázky:

a) Teoretická část:

1. Co je právo usufructu? Definujte je a vysvětlete, v čem spočívá požívací právo právě k otrokovi. Jak se liší od jiné služebnosti, která se nazývá operae servorum et animalium?

2. Vysvětlete pojem "konat ve zlé víře" (dolo malo facere).

3. V čem spočívá noxae datio?

4. Jaká žaloba se poskytuje podle Akviliova zákona? O čem tento zákon pojednává?

b) Praktická část:

Kauza: Gaius získal odkazem požívací právo k otrokovi Stichovi, kterého zdědil Maevius. Stichus zabil házením kamení krávu souseda Petronia. Maevius jej za to nechal zbičovat a vydal Peroniovi k odpracování škody.

1. Jak se v této situaci zachová Gaius?

2.  Postupovalo by se jinak, pokud by Stichus po zbičování zemřel?

3. Co se stane s výkonem požívacího práva v době, kdy bude Stichus u Petronia?

P. S. Jsem momentálně na přednáškovém pobytu v Polsku, tak zkuste zatím popřemýšlet nad řešením sami - jak budu mít chvilku času, vložím řešení. Diskuse je rovněž možná.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

I do not know English

viperHoatE, 19. 8. 2022 2:21

я гадюка. я жив в україні в маріополі зараз живу в польщі. де знайти роботу??? гадюка