Jdi na obsah Jdi na menu
 


26. 6. 2008

Příklad s řešením II.

(Tento příklad byl použit na zkoušce z římského práva 25. 6. 2008)

Zadání:

D 1, 5, 12 Paulus libro nono decimo Responsorum:

Septimo mense nasci perfectum partum iam receptum est propter auctoritatem doctissimi viri Hippocratis: et ideo credendum est eum, qui ex iustis nuptiis septimo mense natus est, iustum filium esse.

Překlad:

Paulus v 19. knize svých Dobrozdání:

Zásluhou autority velmi učeného muže Hippokrata bylo uznáno, že dítě narozené v 7. měsíci je už plně vyvinuté, a proto je třeba předpokládat, že je manželským synem ten, kdo se narodil v sedmém měsíci ze zákonného manželství.

Otázky:

a) Jaká byla lhůta (počet dní) pro určování otcovství při uzavření manželství? Odpovídá tato lhůta 7mi měsícům?

Lhůta pro určení manžela matky jako otce narozeného dítěte byla stanovena na 181 dnů, tj. dítě narozené nejméně 181. den od uzavření manželství se považovalo za manželské dítě a jeho otcem byl manžel matky. Tato lhůta je ještě mírnější, než oněch 7 měsíců, neboť římský měsíc měl 30 dní, tj. 30 x 7 = 210 dnů. Dítě narozené v 7. měsíci od uzavření sňatku svých rodičů tedy bylo manželské.

b) Jakými způsoby bylo možno v Římě uzavřít manželství?

Bylo možno si vybrat mezi formálními úkony (confarreatio /slavnostní forma slibu před pontifiky/ či coemptio /formální převedení ženy pod moc manžela fiktivní koupí/) nebo neformálními (nejčasnější usus, společné bydlení jako vyjádření vůle vstoupit do manželství).

c) Jaké byly podmínky pro uzavření zákonného manželství? Jaké překážky?

Podmínky: svobodný stav (ne otrok), souhlas snoubenců, souhlas patera familias (pokud byl/i snoubenec/ci alieni iuris), římské občanství (nebo alespoň ius connubium), neexistence jiného současného manželství.

Překážky: nízký věk (pod 12/14), duševní a tělesná nezpůsobilost, kognátské a agnátské příbuzenství (dříve do 7. stupně, později do 4.), rozdílnost stavů, vojenský stav, úředník v provinicii s místní občankou po dobu výkonufunkce, tutor s pupillou, rozdílnost náboženství (až v době křesťanských císařů), únos...

d) Vyplývá z fragmentu, že děti, které se tehdy narodily předčasně v 7. měsíci těhotenství, mohly přežít? Proč? Argumentujte.

Z textu jednoznačně vyplývá, že přežít mohly, neboť jednak to z lékařské praxe tehdejší doby potvrzuje Hippokrates, a druhak proto, že u dítěte, které by nepřežilo, by nebylo třeba řešit právní otázku určení otcovství - a tou se právě fragment zabývá.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Genuine Hackers

Jenny, 27. 3. 2024 11:54

Pokud jste se stali obětí podvodu s kryptoměnami a přišli jste o značnou částku peněz, je důležité okamžitě podniknout kroky k navrácení svých prostředků. Jedním z doporučených postupů je vyhledat pomoc od renomovaných společností zabývajících se obnovou, které se specializují na řešení kryptografických podvodů. Tyto společnosti mají potřebné odborné znalosti a zdroje, aby vás efektivně provedly procesem obnovy. Kontaktujte Genuine Hackers e-mailem na GENUINEHACKERS000@GMAIL.COM nebo WhatsApp +12602183592

dregbedcaster@gmail.com

Dora, 7. 3. 2023 16:37

Jsem tu, abych poděkoval Dr. Sunny za záchranu mého vztahu. Už čtyři roky chodím s jedním klukem, jemu je 36 a mně 31. Můj přítel byl vždy tak milující a starostlivý, že mě představil celé své rodině a přátelům jako svého snoubence poté, co jsme se před pár měsíci zasnoubili. Už jsme si stanovili datum svatby, až se mé sny náhle změnily v noční můru. Jen pár týdnů před naší svatbou se můj snoubenec změnil do té míry, že řekl, že už o vztah nemá zájem jen proto, že je ze mě unavený, věděl, že je to proto, že ho jeho bývalá přítelkyně prosila, aby Přijít. celou tu dobu, ale říkal, že se do své pasti nechytí, ale když řekl, že je po všem, věděl jsem, že to způsobila ona. Celou noc a den jsem z celého srdce plakala a prosila svého snoubence, aby se vrátil, protože už jsme měli domluvenou svatbu, ale on odmítl, dokud jsem se nedozvěděl od Dr.Sunnyho kouzelníka, kontaktoval jsem ho a on mi řekl, co mám dělat, co by některé propustil. kouzla a můj snoubenec se vrátí za 48 hodin po kouzlu. Několik dní po kouzlu, jak slíbil Dr. Sunny, byla moje snoubenka u mě doma a na kolenou mě prosila, abych mu odpustil, že ho to mrzí a neví, co se s ním stalo... to vše díky Dr. Sunny za záchranu mého vztahu. , před pár dny jsme se vzali. Pokud potřebujete sesilatele kouzel pro jakýkoli druh kouzelnické práce, kontaktujte prosím mocného duchovního muže Dr.Sunnyho na Whatsapp: +2348082943805. nebo e-mailem: drsunnydsolution1@gmail.com